Zeven zomerse tips voor in je koffer of strandtas

Dat het zomer wordt is een feit. Maar hoe die zomer er uit gaat zien is nog onduidelijk. Kunnen we toch naar het door ons begeerde buitenland of gooit code rood roet in het eten? Gaan we in Nederland op reis of kiezen we sowieso voor de achtertuin en het park?

Wat je ook kiest, wij geven je een paar zomerse tips voor in je koffer of camper waarmee je niet alleen op vakantie kunt maar ook tegelijkertijd ook aan een goed doel geeft.

1. Lamp en powerbank van Wakawaka

Lekker kamperen en je lamp opladen met de zon? Naar een festival en diezelfde zon je telefoon laten opladen? WakaWaka maakt lampen en opladers die gebruik maken van de kracht van de zon. 

WakaWaka ontstond toen de initiatiefnemers tijden het WK-voetbal in Zuid-Afrika in 2010 ledlampjes wilden introduceren om het voetbalevenement groener te maken. Ze kwamen er toen achter dat veel mensen helemaal niet op het energienet waren aangesloten.

En dus kwamen ze met lampen en powerbanks op kracht van de zon. Dankzij de aankopen van consumenten en de donaties van partners helpt WakaWaka iedereen gebruik te laten maken van licht en energie. Backpackers net zo goed als overlevenden van aardbevingen of schoolkinderen in Afrika die huiswerk willen maken in de avonduren. 

2. De kleurrijke wc-rol van gerecycled papier

Over lekker kamperen gesproken, veel mensen vinden het wel een dingetje om met zo’n wc-rol naar het toilet te lopen. Maar wat nou als die rol er kleurrijk uitziet? En wat nou als je met die rol een statement maakt voor zowel milieu als de bouw van toiletten in Afrika? The Good Roll is zo’n rol.

Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten. Daarnaast worden er dagelijks 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Als we die twee problemen eens samen tackelen, bedachten de initiatiefnemers van de Good Roll.

The good roll

Dus kwamen ze met 100% boomvriendelijk toiletpapier. 50% van hun nettowinst gaat naar het bouwen van toiletten in Afrika, zodat iedereen toegang krijgt tot schone en veilige toiletten. De rollen zijn ook nog eens fleurig verpakt in gerecycled papier en worden in een doos aangeleverd.

3. Zonnebrandolie van CareLyn

Jezelf beschermen en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord smeren? Ja dat kan met CareLyn. Onder het motto Wie smeert, doneert geven ze voor elke verkochte liter zonnebrandcrème een financiële bijdrage aan de KWF Kankerbestrijding en dragen zo bij aan kankeronderzoek. Carelyn zonnebrandcrème vind je in een dispenser in zwembaden, pannekoekhuisjes en diverse sportverenigingen. Super handig wanneer je eigen crème vergeten bent.

Naast openbare locaties zie je CareLyn ook steeds meer terug bij kinderopvangcentra. Daarbij willen ze kinderen attent maken op het belang van smeren om op die manier gedragsverandering te bevorderen en huidkanker te voorkomen. Onder het motto: smeren kun je leren.

Daarnaast zorgt de dispenser voor minder plastic afval omdat het gemakkelijk nagevuld kan worden en de crème zelf is vrij van schadelijke stoffen.

4. Strandtas Ashanti van Nic & Mic

De broers Nicholas en Michael van Nic & Mic houden zich bezig met upcycling – een nieuw doel geven aan afval. Zo ondersteunen ze Ocean Sole dat kunst maakt van de miljoenen teenslippers die na gebruik vaak in zee terecht komen. Met Ashanti Design geven ze afgedankte kleding als spijkerbroeken en jurken uit de kledingindustrie weer een nieuw leven in de vorm van rugzakken. 

Die strandtassen worden op het platteland van Zuid-Afrika door wevers thuis gewoven. Daarmee wordt ook werkgelegenheid en vakmanschap gewaarborgd.

5. Prinsessenkoffers 

Geen rugzak maar liever een koffer. Bij het familiebedrijf Princess Traveller leveren ze koffers van gerecycled materiaal en gaat een deel van de winst naar SOS kinderdorpen waar kinderen in kwetsbare situaties ondersteund worden. Het familiebedrijf weet als geen ander hoe belangrijk het is om in veiligheid en met familie op te groeien. Het andere doel dat permanent gesponsored wordt is Slachtofferhulp. In ons verhaal over de oncoloog Barry Kolenaar wiens leven in drie minuten drastisch veranderde, lees je meer over de rol van Slachtofferhulp. 

6. Reisvuilnisbakjes van Flextrash

En of je nou in het park gaat zitten, of op de camping, afval laat je niet achter. Zeker niet met de prullenbak van gereyclede petflessen van Flextrash. Dit is de eerste stoffen prullenbak gemaakt van oude plastic flessen. De zak kan gewassen worden, maar wie liever toch een zakje er in wil hangen, dat kan ook met de zakjes van PLA, een grondstof die wordt gewonnen uit mais of suikerriet en biologisch afbreekbaar is. Je kan de Flextrash vastklemmen aan je autodashboard of stoelleuning, in het gras steken in het park of op je camper vastzuigen. Kies een maat, een kleur en een bevestiingsmethode en vuil verzamelen wordt ineens leuk.

7. Gratis geven

Misschien heb je deze zomer ook nog iets anders nodig om optimaal van je vakantie te genieten: een mooi boek, een hangmat of een goed glas wijn. Als je via onze site bij de bij ons aangesloten winkels bestelt, gaat een percentage naar een van de drie door ons geselecteerde doelen. Je kunt zelf kiezen welke.

Beeld: Etienne Giraste via Unsplash

Meer tips om te geven? Zie ook:

BESTEL HET BOEK