‘Wat een zielig mens.’
‘Hoe kom je daar nu bij?’, vroeg Tjeerd stomverbaasd.
‘Dat hoor ik aan haar stem.’
‘Maar zo zielig leek ze niet. Ze zag er heel aardig uit.’
Ik moet aan dit fragment uit een jeugdboek van Jaap ter Haar denken als ik Peter Kroon de oprichter van radio 509 spreek. In het fragment ontdekt hoofdpersoon Beer, die na een ongeluk blind is geworden, langzaam de waarde en de boodschap van de stem.
Kroon begon twaalf jaar geleden met Radio 509. Een radiozender die zich in niets en tegelijkertijd in alles van andere stations onderscheidt. Wie naar de zender luistert, hoort dat de programma’s met passie worden gemaakt, maar het ontgaat je hoogstwaarschijnlijk dat de radiomakers een visuele beperking hebben. Maar vergis je niet. Radio 509 is geen radiozender die het over visueel beperkt zijn heeft, integendeel: ze brengen van alles voor iedereen die horen wil. Van volwassen muziekmixen, interviews en liveverslagen tot een podcast over een synagoge in Enschede om maar wat te noemen.
Die visuele beperking is overigens bij radio wel een meerwaarde. Want wie slecht ziet, hoort immers beter. Of anders gezegd: intenser omdat de stem en de boodschap datgene zijn waaraan je je informatie moet ontlenen. ‘Ze hebben een goed getraind oor’, bevestigt Kroon de kwaliteiten van zijn programmamakers. ‘Visueel beperkten maken anders radio. Je merkt het aan de manier van presenteren, ze vragen op een andere manier door.’
En juist dat maakt dat ze bij radio 509 bij uitstek geschikt zijn om workshops radiomaken te geven. Want we praten wel de hele dag, maar staan we er wel eens bij stil hoe we de dingen zeggen? Hoe onze stem, en intonatie en woordkeuze invloed hebben op hoe we overkomen?
En dat is waar het tijdens de workshop ‘Radio/podcast maken’ juist om draait. Op de radio is er alleen geluid, waarmee de aandacht moet worden gevangen. ‘Door de opkomst van televisie merk je dat radio en luisteren geen prioriteit meer hebben’, zegt Kroon. Alles is op beeld gericht. Beroemde mensen komen liever op televisie dan op de radio. Maar juist in radio vind je nog passie, je hoort bij radiomakers nog de gedrevenheid. Bij ons leer je een betere spreker en debater te worden of een betere DJ.’
Vind je het als bedrijf ook belangrijk goed naar medewerkers en klanten te luisteren, dan is deze workshop van radio 509 een mooie manier om hier gehoor aan te geven. Wie wil ervaren hoe je een radioprogramma maakt en wil leren hoe je stem werkt, kan bij de zender terecht voor diverse workshops. Alleen of in groepjes. Afhankelijk van de vraag maakt Kroon een programma op maat waarbij het oor centraal staat.
Er wordt met gesloten ogen geluisterd naar fragmenten. Er wordt gespeeld met muziek, hoe dat – gemonteerd onder een stem – een andere boodschap kan uitzenden. En dan moet er vooral zelf aan de slag worden gegaan. Met het maken van een podcast of een radio-interview. En ja die wordt live uitgezonden. Weet je ook meteen wat stress met je stem doet.
Naast dat je van alles leert, is het ook vooral leuk om met elkaar bezig te zijn. Je moet je toch kwetsbaar opstellen. ‘Het komt ook wel eens voor dat een bedrijf de workshop juist aangrijpt om iets moeilijks of verdrietigs met elkaar te verwerken. Zo’n programma is een goede oefening om elkaar te bevragen.
Zelf leert Kroon ook nog altijd bij. ‘Natuurlijk is er een wisselwerking tussen makers en afnemers’, zegt hij. ‘Wat me opvalt is dat er nogal wat mensen zijn die de nieuwe Armin van Buuren willen zijn. Soms zijn mensen zo enthousiast dat ze aangeven dit vaker te willen doen. Dat is de enige keer dat Kroon de cursisten moet teleurstellen. ‘Er zijn helaas geen vacatures.’
Beeld: Kirill Sharkovski via Unsplash