Wie geef jij op Blue Monday een Carlosmomentje?

Maandag 18 januari is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Een dag dus waarop aandacht voor een ander extra belangrijk is. Iemand die aan den lijve heeft ondervonden dat een klein gebaar een groot verschil kan maken, is Jaap Bressers. Jaap is inspirerend spreker met een randje komiek. Hij heeft zijn eigen Stichting Carlosmomentjes, is veel in het land om over dit fenomeen te spreken en schreef twee boeken; ‘Waar een wiel is, is een weg’ en ‘Pak je Carlosmoment’. Hoe is Jaap hier gekomen en wat heeft hem geïnspireerd? We mochten met Jaap in gesprek en raakten zelf ook geïnspireerd.

Carlos maakt het verschil

Op zijn 21e had Jaap de wereld aan zijn voeten; studeren in Tilburg, hard werken en veel plezier maken. Zijn toekomst zag er zonnig uit en zijn droom om naar de top van het bedrijfsleven door te stomen lag voor het grijpen. Hoe anders liep het.

Een frisse duik in de Portugese zee veranderde alles. Zijn hoofd raakt de zeebodem en Jaap voelt niets meer en kan niet meer bewegen. Hij wordt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en daar ligt hij dan; op de intensive care. Jaap is vanaf de borst verlamd. Zijn leven is in één klap totaal veranderd. Artsen komen langs om te kijken of alles in orde is. Checken de monitoren en gaan weer weg. Het is immers normaal dat patiënten die een duikongeluk hebben meegemaakt veel panikeren en schreeuwen.

Jaap vertelt hoe hij zich tijdens een van die nachten zeer eenzaam en angstig voelt. Tot Carlos, een verpleegkundige, langskomt. Hij legt zijn hand op Jaap zijn schouder en zegt de woorden “It’s okay”. Dat was voor Jaap zo belangrijk in alle hectiek. Het was Carlos’ werk in principe niet, maar de kleine moeite die Carlos nam, was dé steun die Jaap op dat moment echt nodig had.

Carlosmomentje; de kracht van het kleine gebaar

Dat Carlos zijn leven totaal heeft veranderd, realiseert Jaap zich niet meteen. Enige tijd nadat Jaap weer in Nederland is, betreedt hij als spreker diverse podia. Wat begint als cabaretshows met zijn vrienden in Brabant wordt steeds groter. Zijn ervaring prikkelt Jaap om met zijn verhaal anderen te inspireren.

Hij realiseert hij zich steeds meer de waarde van het moment met Carlos in het ziekenhuis. Carlos was het lichtpuntje in een zeer donkere periode. Jaap vertelt hoe geweldig het hem lijkt, als meer mensen dezelfde moeite zouden nemen. Carlos is voor hem het voorbeeld van kleine gebaren die een groot verschil maken.

Jaap is geïnspireerd. Hij wil mensen prikkelen om af en toe ook de moeite te nemen om iemand te helpen of aandacht te geven. ‘Met een simpel gebaar kun je grandioos veel bereiken’. Om een Carlosmomentje voor iedereen een begrip te maken richt hij een stichting en een platform op.

Wat doet de Stichting Carlosmomentjes?

Inmiddels heeft het platform www.carlosmomentjes.nl miljoenen mensen bereikt en krijgt Jaap veel mooie reacties van mensen die een Carlosmomentje hebben mogen ontvangen. Een kaartje, een compliment of een belletje. Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Op deze website kun je voorbeelden van Carlosmomentjes lezen en ook zelf plaatsen.

De website van de stichting Carlosmomentjes maakt het mogelijk om iemand anders een mooie bos bloemen toe te sturen. Ook is het mogelijk om een weekend weg te geven aan iemand die het echt kan gebruiken. Bijvoorbeeld in een moeilijke thuissituatie, ziekte of bij wie het financieel niet mogelijk is om dit soort leuke uitjes te doen.

Kom jij in actie op Blue Monday?

Ken jij iemand die een Carlosmomentje verdient? Geef hem of haar op via de website. Juist op Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, is het heel belangrijk om iemand een beetje extra aandacht te geven. Op de site staan speciale Carlosmomentjes producten waarmee het makkelijker en leuker is om te geven.

Net als Jaap, is onze overtuiging dat iets voor een ander doen, heel waardevol kan zijn. Ben jij, net als wij, geïnspireerd door Jaap’s verhaal? Begin dan aanstaande maandag met het geven van een Carlosmomentjes. Geef familie, vrienden of geliefde een extra steuntje en ervaar zelf hoe een klein gebaar, een groot geluk kan zijn.

Onze tip: geef het boek ‘Pak je Carlosmoment’. Het eerste klimaatpositieve boek ter wereld! Hiermee geef je nog veel meer dan alleen inspiratie.


Bestel hier het boek
BESTEL HET BOEK