Tijdens je werkdag thuis of op kantoor verantwoord eten, koffie drinken en een borrel organiseren waarbij je ook bijdraagt aan het aan het welzijn van een ander? Geen probleem, anders dan waar begin je met al die keuzes? We maakten een selectie uit het enorme aanbod.
Laten we de ochtend beginnen met een kopje koffie of thee. Hoe mooi is het dan als je niet alleen langzaam wakker wordt maar ook meteen impact maakt. Met Gio steun je namelijk per kopje €0,01 aan het goede doel. Welk goed doel dat is? Dat kies je zelf. Er is de keuze uit: Hulphond Nederland, Jantje Beton en het Nationale Ouderenfonds.
En dan is het tijd voor een tussendoortje. Wat dacht je van een stuk fruit of twee van Fruitopjewerk? Lokaal en biologisch geteeld fruit. Het fruit ligt verlokkelijk in een kistje en je weet dat je met jouw fruit ook helpt met fruit voor anderen die van de Voedselbank afhankelijk zijn. Want bij iedere 50 stuks gaat er 1 stuk naar de Voedselbank. Het fruit voldoet aan de Global-Gap richtlijnen waarbij telers zich moeten houden aan regels voor bemesting. En tot slot help je mee verspilling tegen te gaan door afgekeurd fruit te bestemmen voor bijvoorbeeld appelsap.
En de hele dag door drink je natuurlijk kraanwater. Want het bottelen van bronwater in een wegwerpfles kan echt niet. Misschien heeft jouw bedrijf zich wel aangesloten bij de Dopper Wave of wordt er water geschonken uit een van die kekke watertappunten van Krnwtr+. Dit bedrijf heeft trouwen ook siropen voor wie graag wat afwisseling aan zijn water voegt. En schenkt een deel van de winst aan projecten als de Plasticsoupsurfer. Terwijl als je je water ook nog eens in een Dopper doet, je tevens de waterprojecten van Simavi in Nepal steunt.
En dan is het al weer tijd voor de lunch. Een soepje dan maar? Van de Verspillingsfabriek bijvoorbeeld. Want we gooien jaarlijks alleen al in Nederland voor minstens 5 miljard euro aan voedsel weg. Afgekeurde groente en fruit omdat ze volgens de hoge inkoop-eisen te klein, te misvormd of te bont zijn.
En daar trekken deze jongens en meisjes soepies van. Jongens en meisjes die ervoor zorgen dat die afstand tot de arbeidsmarkt straks helemaal niet meer bestaat. Want mensen verspillen ze ook al niet bij de Verspillingsfabriek.
En de dag zit er op en misschien is het wel tijd voor de vrimibo of de domibo of wat ons betreft de mamibo. Dan trekken we een pieperbiertje open gemaakt van het enorme overschot aan aardappels. Of toch liever een wijntje van Bambanani waarbij een deel van de opbrengst naar kwetsbare kinderen in en rond de plaats Phalaborwa (Zuid-Afrika) gaat. Proost!
Beeld hoofdfoto: Heather Barnes