Zet je thermostaat op 60

Zetmop60

Wij zijn erg van het geven. Dus als we jou nou eens een hele goede tip geven? Zo een waardoor jij geld bespaart? Dan kun jij weer iets aan een ander geven. Toch? Hier op de site vind je in ieder geval volop ideeën.

Bij Zetmop60, een initiatief van Urgenda – de club die de overheid via een rechtszaak op zijn knieën dwong om met de klimaatmaatregelen haast te maken – zet jij de cv-ketel op 60ºC.  En dat doe je binnen een minuut zelf hier.

De meeste cv-ketels staan standaard op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. De reden dat de installateur de watertemperatuur van de verwarming meestal te hoog instelt is dat het dan lekker warm blijft bij – 20 graden ook in een slecht geïsoleerd huis.

Energieverbruik

Maar het is in Nederland zelden tot eigenlijk nooit -20 graden. Je verbruikt dus altijd meer energie dan nodig is en betaalt dus ook meer.  Door de temperatuur op 60 graden te zetten, wat bijna altijd meer dan voldoende warmte oplevert, bespaar je zo’n veertig tot 60 euro per jaar.

Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Wat ja hoor je kan nog altijd lekker warm douchen, je zet alleen de temperatuur van het verwarmingswater lager.  Met de temperatuur van het tapwater en het douchewater doe je niets. Dat is ook apart geregeld in de cv-ketel, daar kom je verder niet aan.

Mocht het toch -20 graden worden, kan je de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk weer even verhogen.

De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.

  • bespaar in 1 minuut mogelijk €60 per jaar en CO2 uitstoot
  • CV’s staan vaak op 80 graden terwijl 60 graden effectiever is
  • Handleidingen van bijna alle CV’s in Nederland staan hier vermeld
  • Geef je een deel van de besparing door aan het goede doel?

BESTEL HET BOEK