Spruijt en Opperman over ‘GEVEN’

Artiestenduo Spruijt & Opperman

Carlie Spruijt en Eva Opperman zijn een opkomend muzikaal cabaret duo. Hun eerste tour heette Zij en ik en de plannen voor 2020 waren om met Heimweeën het hele land door te gaan. Spruijt en Opperman hebben ervaring met crowdfunding en zijn daardoor zelf in het wereldje van geven gerold. Ze schrijven regelmatig nummers voor goede doelen en daar mag Geven is leven niet ontbreken. Wij interviewde hen over hun betekenis van ‘geven’.

De ‘crowd’ vroeg om een cd

Spruijt en Opperman kregen tijdens hun eerste tour, Zij en ik, vaak de vraag of zij de liedjes die ze zongen, ook op cd uitbrachten. De meiden kregen de vraag zo vaak dat ze dachten, we gaan dit uitwerken. Een cd maken kost natuurlijk wel veel geld en hoe kom je daar nou aan? Zelf hadden ze de middelen niet, maar de crowd vroeg vaak om een cd. Misschien wil de crowd ook wel meehelpen, dachten ze. Zo kwamen ze op het concept van crowdfunding.

Crowdfunding: betrokkenheid bij publiek en veel plezier

Op www.voordekunst.nl startten Spruijt en Opperman hun crowdfunding. Bij elke donatie, leverden de meiden een leuke tegenprestatie. Voor het ene geldbedrag schreven ze een lied en voor een ander bedrag mochten de donateurs langskomen bij de onthulling van de cd. Dit hield de meiden erg betrokken bij hun publiek.
De meiden geven aan dat niet alleen geld op halen een enorm succes was, maar ook alles wat daar omheen gebeurde. Ze creëerden een enorm bereik en haalden ook heel veel plezier uit het vervullen van de tegenprestaties. Na de crowdfundingsactie mochten ze bijvoorbeeld tijdens een benefietdiner voor Daniel den Hoed zingen.

Geven: we worden er blij van

Spruijt ; ‘Natuurlijk kan niemand het hele jaar leven op vrijwilligerswerk. Maar zo’n vrijwilligersproject kan je soms zoveel meer geven dan een goed betaalde klus. Daarom besloten we om jaarlijks een paar projecten op te pakken.’ Zo hebben ze ook voor een organisatie die geld wil ophalen voor hulphonden een lied geschreven en opgetreden. Opperman vertelde dat je niet snel in aanmerking kan komen voor zo’n hond, omdat er zulke tekorten zijn aan training en geld voor de honden. Het deed hun veel goed dat ze hier hun steentje aan konden bijdragen.

Verder hebben Carlie en Eva mogen optreden voor een benefietdiner, hier werd geld op gehaald voor onderzoek naar kanker. Ook hebben ze geld mogen op halen voor Serious Request. Voor Serious Request hebben ze covers gezongen in een mooi restaurant en dit leverde zeker wat op voor het goede doel. Bovendien hebben de meiden zich ingezet voor het Westland. Hiervoor mochten ze een lied op maat maken voor het project Samen voor de Regio.

Lied: gevoel van geven

Spruijt en Opperman schreven ook voor Geven is leven een lied. Dit was een enorm leuke uitdaging. We hopen dat we het gevoel dat wij krijgen bij geven kunnen overbrengen met het lied. Het was wel een klus, maar we hopen dat het uiteindelijk goed gelukt is en dat iedereen een beetje kan proeven van het gevoel van geven. Ze hopen met het lied Nederland te inspireren om ook af en toe eens iets te geven.

BESTEL HET BOEK