© Mario Bianchetti

Over Geven is leven


'Wij geloven in het sneeuwbaleffect van geven. Waardoor iets goeds nog mooier wordt.


Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken die de kracht van geven bevestigen, die zelfs stellen dat tweemaal in de week je tijd aan een goed doel geven, gezonder is dan hardlopen, maar wij vertellen het liever zo:

Aan de hand van Nic. Leuke vent. Op een dag geeft iemand hem een set Afrikaanse dieren gemaakt van afgetrapte teenslippers uit Kenia. Hij gaat er mee de boer op in Nederland. Het blijkt een succes. Inmiddels leven zeventig gezinnen in Kenia van de teenslipperkunst. En niet onbelangrijk: er wordt nu naarstig gejaagd op plastic slippers voor de nieuwe productie. Die belanden dus niet langer in zee als schadelijk ingrediënt van de plasticsoup.

Of neem Pieter, aardige man. Probeert donateurs binnen te halen voor Hulphond Nederland, zodat meer mensen hun zelfstandigheid kunnen behouden dankzij een getrainde hulphond. Pieter ontmoet Nic. Honden & teenslippers worden Dog Art. De teenslipperhond is geboren en zorgt ervoor dat meer Keniase huishoudens een inkomen krijgen en behoedt en passant nóg meer slippers voor een enkele reis oceaan. Nic geeft Pieter een percentage van de winst. Pieter kan meer mensen een hulphond schenken.

Ander verhaal: Esther & Loes, sociaal onderneemsters en goede mensen. Importeren duurzame doeken van gerecycled garen uit Turkije. Ontzien het milieu en zorgen voor de financiële zelfstandigheid van twintig Turkse vrouwen. Op een dag schenken de vrouwen ons honderd warme sjaals.

Op zoek naar een goede stemming voor de sjaals stuiten wij op Nico in de Rotterdamse wijk BoTu. Nico heeft een pop-up store die mensen dagelijks belangeloos helpt honger en kou te bestrijden door gratis voedsel en kleding te geven.

Nico wil graag blijven geven maar de huur van zijn Weggeefwinkel vormt een obstakel. We kloppen op deuren. Bij de Rotterdam Charity Club doen ze open en jawel ze geven graag zodat ook Nico kan blijven geven.

Nog eentje dan: Sam, goede inborst, aardige student ziet tijdens een reis door Zuid-Afrika hoe kinderen niets kunnen opschrijven omdat ze geen geld voor pennen en schriften hebben. Eenmaal thuis in Rotterdam besluit de student geen accountant te worden, maar broedt hij in het schuurtje van zijn ouders op een duurzaam schrift dat steeds opnieuw gebruikt kan worden. Inmiddels is Correctbooks een duurzaam begrip en is er een samenwerking aangegaan met de Sunday Foundation, van Sander de Kramer die in Sierra Leone scholen bouwt.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan want echt: van geven word je blij en best succesvol. Probeer het maar!

En omdat wij daarvan overtuigd zijn, zou het vreemd zijn als we je dat niet mee zouden geven. En dat is wat we hier op de site doen: inspireren, verbinden en het makkelijker maken om te geven.

ONTMOET HET TEAM