Ze heten Guapo, Carter of gewoon Jan. Ze hebben krullen of juist niet. Zijn voorzien van een zachte vacht of een troostende hals waartegen je je hoofd kunt laten rusten. En ze werken full time tot aan hun pensioen om de mens in nood te helpen.
Hoe ze die mensen helpen, daarin verschillen de honden en paarden van Hulphond Nederland.Het ene paard is nu eenmaal geschikter om een getraumatiseerde conducteur te helpen na een springincident op het spoor. De krulletjeshond weet precies hoe hij Maarten op zijn zij moet leggen bij een epileptische aanval. En dan is er de hond die Marloes, in haar rolstoel, behulpzaam is bij het aan- en uitkleden en de wasmachine leeghaalt. ‘Ze kunnen nog net geen spijkerbroek dichtknopen’, prijst Pieter Blickman, sponsoring manager van Hulphond Nederland, de vaardigheden van hun dieren.
Hulphond Nederland is een van de doelen die je kunt ondersteunen via Gratis geven, een tool op onze site waarbij je door te winkelen een goed doel steunt. Onze ondersteuning komt voort uit een mooie samenwerking tijdens een benefietdiner voor Hulphond Nederland. We kochten die een avond een veilingitem: voetbalkaartjes voor de laatste thuiswedstrijd van Feyenoord. Seizoen 2017. Feijenoord – Heracles. Aanvankelijk leek het niet meer dan een uitgave die de honden en de paarden ten goede zou komen. Maar, zo weet de voetballiefhebber, die wedstrijd werd geschiedenis.
Of Pieter Blickman van voetbal houdt, vergeet ik te vragen maar hij lacht hartelijk als ik naar zijn relatie tot honden informeer. Hij is vermoedelijk de enige werknemer bij Hulphond Nederland die geen hond heeft. Dat neemt niet weg dat hij vol vuur vertelt over de pakweg zeshonderd honden en zes paarden die jaarlijks heel veel mensen helpen.
Aanvankelijk begon Hulphond Nederland mensen met een lichamelijke beperking te helpen. Met de zogenaamde ADL-hulphond, waarbij ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Die hond kan tot wel zeventig verschillende handelingen uitvoeren. Van helpen met drinken tot helpen bij de pinautomaat. Het zijn honden die worden ingezet bij mensen in een rolstoel, met spierziekten of na een herseninfarct.
Daarnaast leiden ze epilepsiehonden op. Blickman: ‘Die voorvoelen vaak een aanval en leggen mensen op hun zij zodat ze niet stikken.’ De honden zijn ook belangrijk omdat ze mensen met epilepsie weer vrijheid geven. Ze kunnen weer naar de winkel of juist alleen thuisblijven zonder dat familie zich zorgen moet maken.’
En dan zijn er de therapiehonden en paarden. Die honden wonen niet bij de mensen maar worden gebruikt bij pestgedrag, trauma of agressiegedrag. ‘Bij een kind dat gepest wordt, zet je een hond in om grenzen af te tasten. Een wat brutalere hond. Hoe gaat het kind hier mee om? Hoe geef je aan dat het genoeg is, hoe bepaal je je grenzen?
Honden en paarden reageren heel intuïtief op je gemoedstoestand en op non-verbale communicatie. Door die interactie ervaren mensen heel precies welk effect hun gedrag en uitstraling heeft.
Zo laten we bij een kind met agressief gedrag zien dat als jij onrustig doet, de hond ook onrustig wordt. Hoe krijg reageer je daarop? Hoe voorkom je dat? Het gedrag van de hond wordt gespiegeld.’
Toen Blickman in 2011 voor de stichting ging werken, waren er op jaarbasis 140 honden die konden worden ingezet. ‘Kijk een hond is van nature al een fantastische therapeut. Je gaat er mee naar buiten, je kunt er mee knuffelen, het is een maatje. Dus dat honden worden ingezet is natuurlijk niet zo vreemd. En we worden steeds beter in het trainen om te helpen bij tal van trauma’s. Inmiddels helpen we meer dan duizend mensen per jaar. ‘Die enorme groei laat zien hoe goed we honden kunnen inzetten.’
Sinds april van dit jaar is de honden- en paardentherapie ondergebracht in het Domingo House, vernoemd naar het paard Domingo. Blickman: ‘Dat is een bijzonder verhaal. Domingo was een dressuurpaard dat jarenlang op topniveau gepresteerd had en vervolgens werd afgeschreven en zou worden afgemaakt.
Hij kreeg bij ons een tweede kans en bleek een natuurtalent als therapiepaard. En niet alleen dat, Domingo is nu het symbool voor herwaardering. Dat iedereen weer van betekenis kan zijn, dat is toch wat ieder mens en ieder dier verdient?’
‘Wat we zien bij mensen met psychische klachten is dat de verbinding tussen hoofd en lichaam kwijt is. Een paard voelt net als een hond veel aan. Ook paarden zetten we in om te spiegelen. Alleen al de plek die jij inneemt als je in de bak stapt, zegt een hoop. We krijgen veel jongeren met autisme, ADHD, of psychiatrische problematiek, zoals trauma, depressie en gedragsproblemen. Ook bij problemen met hechting bijvoorbeeld is een hond heel geschikt.’
Maar ook volwassenen die met traumaklachten of PTSS zijn vastgelopen in hun reguliere behandeling weten inmiddels de weg naar Hulphond Nederland. Blickman: ‘Iedere aanvraag wordt zorgvuldig in behandeling genomen.’
Het succes van Hulphond Nederland heeft ook een keerzijde. ‘Als je het goed doet en beter wordt dan denken mensen vaak: “oh die doen het zo goed, die zijn zo bekend die hoeven we niet meer te sponsoren.’’ Het feit is dat we helaas zonder sponsoring het werk met de honden en de paarden niet kunnen voortzetten.
In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met traumaklachten. Honderdduizenden jongeren met ontwikkelingsstoornissen of psychiatrische problematiek en lopen tegen dingen waarmee ze in reguliere therapietrajecten niet verder komen.
Slechts een achtste van de acht miljoen euro die we jaarlijks uitgeven wordt door ziektekostenverzekeringen gedekt. De rest moeten we elders vandaan halen, willen we alle aanvragen kunnen behandelen. Neem een ADL-hond die kost zo’n 4.000 euro per jaar. Dat betekent zo’n 43.000 euro in zijn werkzame leven, daarvan komt maar 17.000 euro terug. De rest komt uit fondsenwerving.
Het kost nu eenmaal veel tijd en geld om de honden op te leiden. Alleen al voor therapie helpen we zo’n 700 jongeren per jaar. Dat zijn dertien therapeuten, negentig therapiehonden en twaalf locaties waar honden worden ingezet. En na een jaar of acht gaat een hond weer met pensioen.’
Gelukkig komt nog altijd het meeste geld binnen via particuliere donaties. ‘En dat is fijn’ erkent Blickman, ‘want die zijn vrij constant. Als mensen ons steunen blijven ze meestal wel die drie tot vier euro per maand geven.
Overigens hebben we via jullie site een hele bijzondere partner gevonden. De jongens achter Nic & Mic die kunst van afgedankte teenslippers maken, bieden nu de mogelijkheid om je eigen hond te laten maken. En van iedere hond, doneren ze twintig procent aan Hulphond Nederland.
En weet je wat zo mooi daaraan is? Dat we er allemaal van profiteren. Niet alleen onze honden en paarden en de mensen die er gebruik van maken, maar de verwerking van afgedankte teenslippers helpt mee aan het tegengaan van de plasticsoep en het houdt zeventig huishoudens in Kenia in leven. Dat is toch fantastisch! Zulke initiatieven waarbij we allemaal profijt hebben, zou ik dolgraag meer zien.’
1 Comment
Crowdfunding voor dierenasielen helpt middelen beschikbaar te stellen voor dierenwelzijn en dierenverzorging. En er zijn tips die je nodig hebt om succesvol aan fondsenwerving te doen.
https://whydonate.nl/blog/crowdfunding-dieren-asielen-opvangcentra/