Vandaag is het GivingTuesday, de wereldwijde dag van het geven. Als Nederland zijn we olympisch kampioen bij het zeilen, het turnen, het zwemmen en nog veel meer. Maar hoe goedgeefs zijn we eigenlijk? En waarom is het goed om te strijden voor een podiumplaats bij de Spelen van het Geven?
Steeds minder voor goede doelen
De Charity Aid Foundation (CAF) publiceert jaarlijks een internationale vergelijking van de hoeveelheid tijd en geld die alle landen aan goede doelen geven, de CAF World Giving Index. Het goede nieuws is dat Nederland met een 11e plaats bij de kopgroep hoort. Het slechte nieuws is dat we met een 7e plaats eerst veel hoger stonden. De laatste jaren daalde het percentage mensen dat aan goede doelen doneert van 77% naar 66%.
En er is meer slechts nieuws. In juli publiceerde het Centraal Bureau Fondsenwerving in samenwerking met de Radboud Universiteit
een onderzoek waaruit bleek dat goede doelen dit jaar tientallen miljoen mislopen door de coronacrisis.
Geven maakt gezond en gelukkig
En dat terwijl het zo belangrijk is om te geven. In hun bestseller The healing power of doing good laten Allan Luks en Peggy Pane op basis van veel wetenschappelijk onderzoek zien dat het helpen van anderen goed is voor onze gezondheid. Als je geeft, komen er stoffen vrij in je hersenen: de ‘helpers high’. Het zijn dezelfde stoffen als wanneer je een beloning krijgt of iets plezierigs meemaakt. Geven zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en je beter voelt.
De bekende geluksexpert Patrick van Hees verwijst in zijn laatste boek De Cambridge Happiness Profiler naar een citaat van Shakespeare:
Geluk is als een parfum dat je niet over een ander kunt sprenkelen, zonder een paar druppels op jezelf te morsen
Hij stelt dat geld uitgeven aan anderen gelukkiger maakt dan geld spenderen aan jezelf. Dus zelfs als je egoïstisch bent, zou je moeten geven, want je wordt er uiteindelijk zelf ook gelukkiger van.
Elizabeth Dunn en Michael Norton bevestigen dit in hun boek Happy Money, the new science of smarter spending. Geld uitgeven aan anderen heeft een positiever effect op je geluk dan geld uitgeven aan iets voor jezelf. In hun onderzoek stuitten ze bovendien op het verschijnsel voorpret: nu iets kopen maar pas later consumeren, bijvoorbeeld tijdens het plannen van een reis die je nog gaat maken, levert ons extra geluk op.
Geven maakt succesvol
Geven draagt ook positief bij aan je (zakelijk) succes. In zijn klassieker Influence beschrijft Dr. Robert Cialdini het principe van wederkerigheid. Als je iets aan een ander geeft, is de kans heel groot dat hij of zij iets zal doen om terug te geven. Het effect van wederkerigheid wordt versterkt als je het geven persoonlijk maakt en onverwachts doet.
In zijn boek Het winnaareffect gaat Ian Robertson in op de gevolgen van winnen: wat doen succes en macht met onze hersenen? Acteurs die een Oscar winnen, leven gemiddeld vier jaar langer dan acteurs die alleen voor een Oscar zijn genomineerd. Filmsterren die meerdere Oscars hebben gewonnen, leven gemiddeld maar liefst zes jaar langer. Ook bij onderzoek naar Nobelprijswinnaars doet zich dit fenomeen voor. Dus als we Ian Robertson volgen, is de cirkel rond doordat succes ook weer bijdraagt aan een betere gezondheid.
Mijn motto: Geven is leven
De afgelopen maanden heb ik mijn eigen ervaringen op het gebied van geluk en succes verwoord in mijn nog te verschijnen boek Geven is leven. Tijdens mijn carrière en ook op persoonlijk vlak heb ik gemerkt dat geven mij veel heeft gebracht. Geven maakt zakelijk succesvol én persoonlijk gelukkig.
Met het boek hoop ik veel anderen te inspireren om meer te geven. Want zéker als geven een positieve bijdrage heeft op je gezondheid, geluk en succes, dan moeten we juist op
GivingTuesday toch iets doen?
Samen met een team van optimisten lanceren wij vandaag daarom de website www.gevenisleven.nl. Het cabaretduo Spruijt en Opperman maakte voor deze gelegenheid het
prachtlied ‘Geven is leven’.
Steun het goede doel
Vandaag onthult uitgeverij De Meent de cover van Geven is leven. Het boek is vanaf 14 april beschikbaar maar je kunt het nu al (voor)bestellen via deze site. Van ieder boek dat via www.gevenisleven.nl wordt gekocht, gaat 5 euro direct naar het project
JUMP van de
Mentelity Foundation van Bibian Mentel.
Met het boek, het lied en de website willen wij mensen inspireren en het makkelijker maken om te geven. En wat doe jij? Help jij mee aan een olympische medaille voor Nederland bij de Spelen van het Geven?
