Soms, als je beelden van de plasticsoup, daklozen in de kou of de wanhoop van migranten dobberend op zee ziet, bekruipt het gevoel: maar wat kan ik in doen? Hoe kan ik bijdragen? Ik ben maar alleen en het probleem is zo overweldigend groot. Waar te beginnen?
In Het verschil laten we mensen aan het woord die op enig moment gewoon zijn begonnen bij te dragen. Vaak zonder vooropgezet plan, maar vanuit hun gevoel dat toekijken niet langer een optie was.
Deze week Judith Schmitz oprichtster Ohmygood, de leukste giftcard met impact
Een Brabantse econome met een geschiedenis als accountant die op een dag bedacht dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In haar geval: maatschappelijk en zinvol bezig zijn. En dus belandt ze bij het Liliane Fonds waar ze elf jaar lang bezig was impact te maken en voor het gehandicapte kind opkwam.
En toen was er ineens tijdens het hardlopen dat idee van die giftcard met impact. Want ze zag hoe goed al die sociaal ondernemers bezig waren, hoe goed hun producten en hun diensten waren. Dit was de nieuwe economie. Dit was de toekomst. Alleen, wat bleek, als je iemand vroeg: ‘noem eens drie sociaal ondernemers of producten’, dan stokte het gesprek. En dus kampen veel sociaal ondernemers kampen met dezelfde bottleneck: niet genoeg omzet.
En dat moest anders, besloot ze. Moest je al die aanbieders niet op een platform presenteren? Kon heel Nederland kennisnemen van het mooie dat er in ons land gaande was. Maar alleen een platform was niet voldoende. Dus kwam de econome met het sociale hart met Ohmygood de giftcard met impact.
Bedrijven of particulieren kopen de kaart voor relaties of familie en vrienden en die besteden de kaart bij een van de aangesloten sociale ondernemers. Voor een heerlijke sjaal die voorkomt dat ouderen eenzaam worden of voor badspullen zonder plastic of in een restaurant waar iedereen z’n talent kan ontplooien. Et voilà: meer inpact voor iedereen en de wereld wordt er een stuk leuker van.
‘Het lijkt wel alsof er een urgentie is. Het momentum is daar om zaken daadwerkelijk aan te pakken. Of het komt door de overstromingen in Nederland of door de kloof tussen arm en rijk die veel meer in our face is. Mensen lijken meer doordrongen van de ernst van de situatie.’
Tegelijkertijd merkt ze, zoals onlangs op het Social Impact Event waar zowel het bedrijfsleven als de sociale ondernemers vertegenwoordigd waren, dat er een enorme positieve energie vrijkomt. ‘Er is weer een gevoel van hoop en inspiratie. Als je ziet wat er allemaal mogelijk is, krijg je een positieve vibe.’
De wil en het streven om te zorgen dat we met elkaar meer impact maken. Dat het leuk is en dat het kan als je bewust keuzes maakt.
Sociaal ondernemerschap. Deze mensen zijn wegbereiders, pioniers. Ze noemt liever geen voorbeelden want ze zijn allemaal goed maar vooruit wat namen van sociaal ondernemers die er spontaan uitfloepen: Theezaakje, Myomy, A Beautiful Story, happy tosti en Return to sender. Afijn, kom gewoon zelf even bij Ohmygood meer van deze inspirerende verhalen ontdekken.
De film Capharnaöm. Een prachtige en heel aangrijpende film van over een Libanees jongetje dat op straat komt te leven. Over kracht, eigen keuzes maken maar ook de confrontatie met de afschuwelijke gevolgen van mensenhandel. Deze film blijft wel even hangen.
Maar natuurlijk ook een must is de film ‘a life on our planet’ van David Attenborough. Voor velen denk ik wel al bekend. Zo niet dan zeker ook een must. Prachtig, schokkend en hoopgevend in één.
Zorgen dat meer bedrijven de giftcard met impact gaan inzetten waardoor nog meer sociaal ondenemers beter ondersteund worden zodat zij meer impact kunnen maken.
Ik kan makkelijker vertellen over de dingen die ik gekregen heb die indruk maakten. En dat zijn geen materiële dingen. Maar lieve kleine dingetjes en steun. En waarom? Omdat dat op mij meer indruk maakt denk ik dan de dingen die ik zelf geef. Hoop dat de mensen om mij heen ook liefde, inspiratie, vreugde en steun ervaren door de dingen die ik hen geef.
Alles. Als ze iets belangrijk vindt, gaat ze ervoor. Je zou ook kunnen zeggen: al haar energie
Onlangs kwam ze een man tegen, net voor de lockdown. Stond naast haar in het café en deed iets met Artificial Intelligence. Hij was een beetje zoekende. Ze voelde de drang om te zeggen: Jij hebt de keuze waar je deze bijzondere kennis en kunde voor kunt inzetten. Hoe mooi is dat als je dat voor iets moois/ iets goeds kan inzetten.
En dat is haar universele tip. ‘Denk na en maak een bewuste keus waar je jouw kennis, talent en energie voor in wil zetten.’