Gratis een jaar naar school

Schoolkinderen Sierra Leone

Wat als je een kind uit Sierra Leone een toekomst kunt geven door het gratis een jaar naar school te laten gaan? Geen moeilijke vraag toch? Heb je trouwens enig idee wat een schooljaar bij ons kost in groep 6 of in havo-3? Nee? Je bent niet enige.

Dat is niet zo vreemd, want de kosten worden in Nederland grotendeels door de overheid gedekt. Een basisschoolkind kost in Nederland al snel 4900 euro per jaar. Voor een middelbare scholier is dat zo’n 7300 euro. 

Ok, met deze kennis in je achterhoofd, dan de volgende vraag: Wat kost een schoolgaand kind per jaar in Sierra Leone? Een land in het westen van Afrika dat tot de top mag worden gerekend wat het financiële armoede betreft.

Sunday Foundation

Journalist Sander de Kramer, oprichter van de Sunday Foundation, kan het antwoord inmiddels dromen. Hij besloot in 2007 te gaan kijken in wat op dat moment het ellendigste land ter wereld is: Sierra Leone. Na een jarenlange burgeroorlog bevindt het land zich op de rand van de afgrond.

De Kramer komt oog in oog te staan met hele jonge kindslaven. Kinderen die in de oorlog hun ouders zijn kwijtgeraakt en die nu, in de diamantmijnen, meedogenloos worden uitgebuit. Hij belooft zichzelf op dat moment een ding: hij gaat die kinderen redden!

Hoe? Door ze naar school te sturen en er voor te zorgen dat hun pleegouders een inkomen vergaren zodat de kinderen niet langer te werk worden gesteld. Hoe hij dat uiteindelijk voor elkaar krijgt, vertelt hij in zijn hilarische boek Chief Ouwe Dibbes. Hij maakt onder andere zijn debuut als internationaal geldsmokkelaar, wordt bondscoach van het nationale elftal, en gekroond tot Chief!

Gratis geven

En…hij maakt zijn belofte waar. Inmiddels gaan niet alleen de weeskinderen uit de diamantmijnen naar school maar ook talloze andere Afrikaanse kinderen.  

En dan nu het antwoord op de vraag: wat kost een schoolkind in Sierra Leone? 10 euro! Voor dat bedrag kan een kind een jaar naar school inclusief boeken en schooluniform. En nee, we vragen je niet om dat bedrag te storten. We vragen je gratis te geven.

Door te doen wat je altijd al doet: Een boek bestellen, een nieuwe tv aan schaffen of die ligstoel voor in de tuin te kopen. Als je dat via onze site doet bij een van de deelnemende winkels doet, gaat er een percentage naar de Sunday Foundation die ervoor zorgt dat een kind naar school kan. 

En als je even niet weet wat je wil kopen, bestel dan het inspirende boek Chief Ouwe Dibbes van Sander de Kramer. Twee vliegen in een klap. Makkelijker kunnen we geven niet maken.

Beeld: Annie Spratt via Unsplash

BESTEL HET BOEK