Documentaire - Eduard & Rebekka


In 2017 haalde Sherazade Fritze via de crowdfundingspagina www.cinecrowd.com genoeg geld op om haar documentaire Eduard & Rebekka te maken.Sherazade vertelt je graag over haar documentaire: "Hallo wereld... Dit zijn Eduard en Rebekka - met een "k" want dat vindt ze persoonlijk mooier.

Ze zijn al meer dan 20 jaar samen maar ook in dezelfde periode dakloos. Jullie zullen ze ongetwijfeld een keer voorbij zijn gelopen in de stad... net als ik. In het gemeentehuis, de Mediamarkt, Dirk van den Broek, de bibliotheek of de Foodpassage. Ze lopen elke dag dezelfde route en eindigen elke avond in dezelfde omgeving: de buitenlucht van Almere.

Vandaag liep ik Eduard en Rebekka eens niet voorbij. Ik besloot het tegenovergestelde te doen en liep ze tegemoet. Het zijn ontzettend lieve, dankbare mensen. Rebekka is de zorgzame van de twee, met haar tandenborsteltje goed opgeborgen en hygiënedoekjes op zak. Eduard is de kletskous en de kunstzinnige van de twee die ooit weer mooie dingen wil maken.

Hallo wereld... Dit zijn Eduard en Rebekka, als ik jullie niet had verteld dat ze dakloos waren, zou je denken dat ze gewoon boodschapjes aan het doen waren in hun gemakkelijke outfit.

Dit stel heeft mij zo erg geïntrigeerd dat ik hun verhaal niet alleen voor mijzelf kan houden. Ik wil het graag met de buitenwereld delen en iedereen een boodschap meegeven: ieder mens is bijzonder. Iedereen heeft een verhaal, maar vaak houden wij afstand op dit vlak en komen we niet tot een persoonlijke kern bij elkaar. Soms kan het best interessante verhalen opleveren als je vraagt naar iemands leven.

Zo heb ik dat bij Eduard en Rebekka gedaan, en ik kan vertellen: bijzonder is het zeker. Ik heb ze het nieuws verteld dat ik bezig ben met dit project en ze zijn erg enthousiast en willen graag meewerken. Voor de aanloop heb ik ze mogen interviewen en hebben ze hun levensverhalen aan mij verteld.

Naarmate het gesprek vorderde ben ik alleen maar meer ervan overtuigd geraakt dat ik het verhaal van Eduard en Rebekka met jullie en de rest van de wereld moet delen!