Voor veel volwassenen en kinderen is de decembermaand een feest. De maand van overvloed, vol cadeaus en lekker eten, aandacht voor elkaar. Maar voor duizenden kinderen is dit de maand van de ernstige tekorten. Juist december drukt armlastige gezinnen nog eens met hun neus op de feiten.
In 2020 moest 6,8 procent van de huishoudens rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens. Jaarlijks monitort het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) armoede en sociale uitsluiting. Hoewel dit lager is dan In 2019 toen het percentage nog op 7,5 procent lag en de jaren daarvoor toen het de 8 procent oversteeg blijft het een bron van zorg.
Gemiddeld 2 kinderen per schoolklas leven onder de armoedegrens. Bij ruim 95 duizend kinderen (3,1 procent) moest het gezin al vier jaar of langer rondkomen van een laag inkomen. De armoedegrens komt neer op 1.100 euro per maand. Voor meerpersoonshuishoudens ligt die grens hoger afhankelijk van de gezinsomvang.
In 2020 maakten 221 duizend kinderen tot 18 jaar deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dat is het laagste aantal in 25 jaar. Het komt neer op 6,9 procent van alle kinderen, gemiddeld 2 per schoolklas. Bij ruim 95 duizend kinderen (3,1 procent) moest het gezin al vier jaar of langer rondkomen van een laag inkomen.
Is het normaal al lastig of zelfs onmogelijk om rond te komen, de laatste maand van het jaar is voor veel mensen met kinderen een regelrechte financiële hel. Om over aandacht geven nog maar te zwijgen. In onze zoektocht naar steunpakketten voor kinderen valt op hoe ontzettend veel verschillende doelen er zijn die kinderen iets extra’s willen geven. En dat is verontrustend voor een welvarend land als Nederland.
Wil jij stilstaan bij een kind voor wie een schoen bij de schoorsteen, een pakje onder de boom of een aai over de bol niet vanzelfsprekend is? We zetten een aantal mogelijkheden voor het geven aan kinderen op een rij. Al zouden we liever zien dat de armoedenog verder daalt. Volgens het CBS is er wel een lichtpuntje op dat gebied: het aantal kinderen dat deel uitmaakt van een lage-inkomenshuishouden daalt.. Dat waren er in 2020 17 duizend minder dan het jaar daarvoor, maar het zijn er nog altijd 221 duizend.
Niet iedereen en al lang niet alle jongeren hebben een dak boven hun hoofd. Geschat wordt dat er in ons land meer dan 1 miljoen mensen zijn die geen thuis hebben. Zo’n 8.500 jongeren daarvan zijn jongeren. Ze slapen op straat, in de nachtopvang of bij bekenden op de bank.
Daarom voert Kansfonds de campagne: álle jongeren een thuis, al is dat geen gemakkelijke opgave. Ze gaan samen het avontuur aan om te ontdekken hoe het anders kan, ze proberen gedurfde oplossingen uit. Een vliegwiel zetten op wat werkt. Net zo lang tot iedereen een thuis heeft. Je kunt steunen door te doneren of een zelf een projectaanvraag in te dienen.
Op doneer je kerstkado doe je mee met het streven 5000 gezinnen een kerstkado te geven via de voedselbanken van Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag. Doneren kan vanaf €2,- De eerste inzamelingsactie in december 2020 had binnen drie weken tijd €2.500.- euro opgeleverd.
Met de opbrengst hebben ze cadeaubonnen van de Kruidvat aangeschaft en deze verdeeld onder de kinderen van de voedselbank Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Dit jaar is het streven cadeaubonnen van de Intertoys.
Het vergeten kind komt op voor zo’n 100.000 verwaarloosde en mishandelde kinderen in Nederland en probeert hun kwetsbaarheid te verminderen door te zorgen voor positieve momenten met hun gezin of hun omgeving. Dat doen ze door niet weg te kijken en bij beleidsmakers aan te dringen op goede jeugdhulp die bijdraagt aan hun welzijn. In december doen ze dit door een box te laten sponsoren met een kadootje of een uitje. Maar het hele jaar door kun je bij ze terecht om te geven.
Stichting Kinderfondsen wil kinderen onder de armoedegrens en kinderen met een beperking weer mee laten doen aan de maatschappij. Hiervoor werken ze met drie pijlers: school waarbij ze kijken naar begeleiding en na schoolse opvang. Bij sport geven ze kinderen een abonnement op een sportclub of helpen bij de financiering van een zwemdiploma en onder vrije tijd worden onder meer dagjes uit georganiseerd. Bij elke pijler organiseren ze activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Bij je donatie kun je kiezen aan welk project je wil bijdragen.
Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Gelijk te zijn, aan vriendjes of vriendinnetjes. Ook een fiets, eens nieuwe kleren. Eindelijk een dagje uit, een nieuw dekbed of tóch een cadeautje van de Sint. Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. Voor hen is een magische pakjesavond niet vanzelfsprekend daarom heeft Stichting Kinderhulp ook actie Actie Pepernoot waardoor bij maar liefst 85.309 kinderen tóch werd aangeklopt met een Sintcadeautje. De stichting helpt met kleine dingen waarvoor ze anders niet terecht kunnen als een boek, een fiets of een dagje uit.
In Nederland leven ongeveer 1 op de 8 kinderen onder de armoedegrens. Stichting kansarme kinderen probeert om zoveel mogelijk gezinnen die onder de armoedegrens leven te ondersteunen en een fijner leven aan te bieden.
Armoede heeft veel effecten en zorgt voor sociale uitsluiting. Ze doen dit door een jaarlijks pakket te maken met kleding, schoenen, speelgoed en een cadeaubon per kind.
Daarnaast verloten ze onder de gezinnen dingen die ze gedoneerd krijgen als vakanties, fietsen of entreekaartjes en schenken ze op aanvraag schoolpakketten en contributie voor sport of hobby.
Bron: CBS, Armoede en sociale uitsluiting 2021.
Beeld: Luke Pennystan