Waar zou Nederland zijn zonder vrijwilligers? Kijk bijvoorbeeld eens op de sportclub. Zonder de vrijwillige coaches, barpersoneel, trainers en scheidsrechters zouden veel sportclubs niet eens kunnen bestaan. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze vrijwilligerswerk doen.
Heb je bijvoorbeeld eens boodschappen gedaan voor je buren of andere kleine klusjes? Dan heb je er misschien niet eens bij stilgestaan dat dit ook vrijwilligerswerk is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 46,7% van de bevolking in 2019 wel eens vrijwilligerswerk uitvoerde. Het is niet voor niets dat vrijwilligers ook wel het cement van de samenleving worden genoemd. Vanuit een warm hart zetten vrijwilligers zich in voor anderen en voor de samenleving. Dit mag absoluut niet als vanzelfsprekend worden gezien. Om vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties de waardering te geven die zij verdienen kun jij ze nomineren voor de nationale vrijwilligersprijzen!
Wat houden de nationale vrijwilligersprijzen in?
De Nationale Vrijwilligersprijzen worden ieder jaar uitgreikt door de NOV (Nederlandse
Organisaties Vrijwilligerswerk). Deze organisatie behartigt de belangen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Nederland. Wij spraken met projectleider Chulah Berkowitz. Enthousiast vertelde zij ons over het thema van de Nationale Vrijwilligersprijzen dit jaar, namelijk ‘nieuwe gezichten’. De prijzen staan dit jaar in het teken van diversiteit en inclusie. De jury zal kijken naar in hoeverre een organisatie in staat is om andere doelgroepen aan zich te binden. Vaak vergt dat een bewustzijn van de eigen organisatiecultuur. Hiermee wil de NOV vrijwilligersorganisaties stimuleren om nieuwe en diverse gezichten te werven. Volgens Chulah is het belangrijk dat vrijwilligers in het zonnetje gezet worden voor hun harde werk om als samenleving dankbaarheid te tonen voor mensen die dit werk onbetaald, vanuit een warm hart doen. Ook voor vrijwilligersorganisaties kan het winnen van een prijs erkenning geven die hen helpt met het realiseren van hun doelen.
Winnaar ProminentenPrijs
2020
Benieuwd naar wat het winnen van een van deze prijzen kan betekenen voor een organisatie, spraken wij met Carla van der Vlist. Zij is een van de oprichters van
SchuldHulpMaatje, de organisatie die vorig jaar de ProminentenPrijs heeft gewonnen. Zij merkte tijdens de kredietcrisis in 2008 op dat steeds meer mensen in de schulden kwamen.
Dit bleek onder anderen uit het toenemende aantal mensen dat aanklopte bij noodfondsen.
Volgens de visie van SchuldHulpMaatje helpt het geven van een lening of gift aan deze mensen niet. In plaats daarvan koppelt deze organisaties mensen in schulden aan een maatje. Deze begeleidt de mensen totdat zij weer grip hebben op hun financiën, en daarmee op het leven. Inmiddels heeft SchuldHulpMaatje al ca 35.000 mensen online geholpen om met hun schulden om te gaan en ca 8.500 mensen met behulp van een maatje. Het winnen van de prijs heeft veel voor SchuldHulpMaatje betekend, aldus Carla. Niet alleen hebben de ruim 2800 vrijwilligers erkenning gekregen voor hun harde werk, maar ook hielp het winnen van de prijs de organisatie om verder te groeien. Ze hebben naamsbekendheid gekregen en hebben zelfs een subsidie ontvangen van de vriendenloterij waarmee ze meer mensen online kunnen bereiken met meer opgeleide maatjes.
Wie zet jij in het zonnetje?
Het winnen van een van de prijzen kan voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties dus meer betekenen dan je denkt. Als leuke bonus staat hier ook nog eens een lekker geldbedrag tegenover. Ken jij ook een vrijwilliger of een initiatief die deze prijs verdient? Nomineer ze dan via de button onder dit artikel. Het nomineren van initiatieven kan tot en met 29 maart. Tot 1 mei kun je vrijwilligers in het zonnetje zetten door ze te nomineren voor de passieprijs. Een leuk feitje is dat je ook jezelf of je eigen organisatie kan nomineren!
Beeld: Rachel via Unsplash
Want als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker.
– Loesje