‘Nee, hij heeft er zelf nog niet in gelegen’, zegt Caspar Nuijten, commercieel directeur van Middle Point over de Sheltersuit, de wind- en waterdichte jas die tot een slaapzak kan worden getransformeerd. Ondanks de Engelse naam is de slaapzak van eigen bodem.
Ontworpen door modeontwerper Bas Timmer die, nadat de vader van een vriend was doodgevroren, besloot om een slaapzakjas te ontwerpen. Een slaapzak die aan daklozen en slachtoffers van (oorlogs)rampen wordt uitgereikt omdat hij van mening is dat iedereen warmte en waardigheid verdient.
Middle Point is maatschappelijk betrokken bij het verstrekken van Sheltersuits aan daklozen in Nederland. Geen voor de hand liggende steun van een bureau dat ingenieurs rekruteert voor de maritieme wereld. De Plastic Soup Foundation en de Plasticsoupsurfer steunen zou aannemelijker zijn voor een bedrijf dat de zee als speelveld heeft.
‘Die steunen we ook’, lacht Nuijten, ‘maar de keuze voor Sheltersuit is minder vreemd dan je zou denken. Kijk, wij bemiddelen vooral mensen vanuit het buitenland omdat er in Nederland een tekort aan deze gespecialiseerde arbeidskrachten is. Als mensen naar ons land komen moeten ze een thuisgevoel krijgen. Onze slogan is immers ‘home of engineers’. Dat thuisgevoel geven we door veel aandacht te schenken aan relocatie en alles wat erbij komt kijken. Daarnaast bieden we hulp bij administratieve zaken en organiseren we borrels en evenementen waarbij ook partners en kinderen welkom zijn, zodat ze contacten kunnen leggen en vrienden kunnen maken. We zijn heel erg verbonden met onze mensen. Ze kunnen voor alles bij ons terecht.
Als dat je uitgangspunt is, dachten we vervolgens, wat doe je dan met mensen die geen thuis hebben en dakloos zijn? Zo zijn we dus in contact gekomen met de Sheltersuit Foundation. Voor iedere succesvolle bemiddeling doen we een slaapzak cadeau. De kosten per slaapzak bedragen 300 euro. Gemiddeld eenmaal per kwartaal reiken we tot zo’n 25 slaapzakken uit aan Sheltersuit. Dat doen we dan op een locatie ergens in het land. Onze tweede uitdeelsessie was in Vlissingen om de hoek bij twee van onze opdrachtgevers. We nemen dan ook onze consultants mee die dit mogelijk hebben gemaakt. Juist die verbinding is belangrijk omdat ze dan ook de impact zien. Mensen slaan daar op aan.
De kritiek dat een slaapzak slechts een middel is, maar het probleem van de daklozen niet oplost, is Nuijten bekend. ‘We gaan alleen niet op die stoel zitten. We werken mee aan een tussenoplossing. We dragen bij aan een normaler leven en aan het op gang brengen van bewustwording, want het aantal daklozen neemt alleen maar toe.’
Dat maatschappelijk betrokken ondernemen steeds belangrijker wordt gevonden, merkt hij zelf ook. ‘Vroeger was de gedachte dat als je geld gaf, je geld kwijt was’, maar het mes snijdt aan twee kanten. Ikzelf vind: hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. Als je als bedrijf een initiatief goed incorporeert, wordt er meer gegeven. Tegelijkertijd willen mensen graag voor en met je werken en het levert goodwill op. Veel werknemers vinden het belangrijk dat hun werkgever ook mogelijkheden biedt voor het maken van sociale impact. Werknemers weten dat als ze met ons in zee gaan, ze ook de dakloze steunen.
Het kunnen geven als bedrijf is belangrijk. Je onderscheidt jezelf ermee en mensen vinden het ook nog eens een cool verhaal.’